Collageen, hét middel tegen rimpels en huidveroudering

In steeds meer media duiken collageen-producten op. Van snoepjes en drankjes tot poeders, tabletten of vloeibare substantie. Deze producten werken van binnenuit aan een stevigere en jonger uitziende huid. 

Wetenschappelijk bewezen
Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat collageen-suppletie de huidfunctie over het hele lichaam verbetert. Wat minstens zo helder is, is het feit dat je het merkt aan je huid, je haren en je nagels. Dat je huid steviger aanvoelt en er ook zo uitziet. Hoewel het is aangetoond dat collageen-inname resultaat oplevert, betekent dat niet automatisch dat ieder product dat doet. Tijd voor nader onderzoek. 

Wat is collageen? 

Collageen is een lichaamseigen eiwit en het belangrijkste bestanddeel van de huid, spieren en gewrichten. Het is verantwoordelijk voor de vorming en stevigheid van de huid, botten, spieren, kraakbeen, gewrichten en pezen. Bij veroudering neemt de aanmaak van collageen door het lichaam af. Die afname begint al vanaf je vijfentwintigste levensjaar. 

Waarvan wordt collageen gemaakt en hoe wordt het opgenomen?
Het wordt gemaakt van vis, kip of van koeienhuid. Collageen is een vrij groot molecuul dat niet zomaar door de darmwand wordt opgenomen. Het moet verteerd worden, enzymen moeten het molecuul op het juiste moment in stukjes knippen zodat het wordt opgenomen. Collageen uit voeding, zoals bouillon, wordt moeilijk opgenomen. 

Er zijn verschillende manieren om de opname van collageen te verbeteren. Hoe kleiner een deeltje is, hoe beter het wordt opgenomen. Er zijn twee belangrijke bewerkingen bij collageen: het hydroliseren en een enzymatische bewerking. Hydroliseren maakt de collageen deeltjes kleiner en met enzymen wordt het collageen als het ware ‘voor-verteerd’. Die enzymen maken er hele kleine stukjes van, de zogenaamde collageen peptiden. 

De juiste aanpak 

De hoeveelheid collageen die in een product zit, is bepalend voor de werkzaamheid. Wist je dat je hele lichaam collageen bevat? Dat wat je inneemt aan voeding en suppletie vult eerst de tekorten in het lichaam aan. Je begrijpt dan ook dat slechts een grotere hoeveelheid binnenkrijgen nodig is om je huid-collageen te kunnen opbouwen. 

Zo draag je zelf bij aan een optimale aanpak 

1. Voeding 

  • Eieren, en met name het vlies aan de binnenkant van de schaal, zuivel en kaas 
  • Rund en varkensvlees, wild en gevogelte, vis 
  • Tarwekiemen,pinda’senzaden 

2. Beweging 

  • Peulvruchten
  • Oma’s getrokken runderbouillon van botten
  • Snijbiet, sperziebonen, spinazie, rode paprika, tomaten, knoflook 
  • Beweging zorgt er voor dat fibroblasten normaal blijven produceren. Door beweging worden ze aan het werk gezet. Rust roest, waardoor er minder collageen wordt geproduceerd. Daardoor neemt de hoeveelheid bindweefsel af. 

3. Aanvulling van suppletie met collageen en anti-oxidanten.

Bij YIP werken wij met de suppletie van ScKIN Nutrition. ScKIN Nutrition biedt mogelijkheden voor: een mooie huid, haarvolume, natuurlijke huidverjonging, energiegebrek, vegan detox programma, ondersteunen van het immuunsysteem, afvallen en een fit lichaam. Een mooie huid van binnenuit! Wij advsiseren je graag hierover.

Lees meer over Sckin Nutrition op onze website!